Natuurfotografie is een aparte tak van sport en al helemaal als het gaat om het vastleggen van het Noorderlicht. Om het Noorderlicht zo goed mogelijk te kunnen zien, moet je op een zo donker mogelijke plek zijn en datzelfde geld voor het fotograferen van dit natuurfenomeen. Hoewel je soms met het blote oog alleen maar witte vlagen van het noorderlicht kunt zien, kun je met je camera vaak al veel meer activiteit van het noorderlicht vastleggen.
Allereerst, wat heb je nodig? Natuurlijk een camera, het liefste een compact of spiegelreflex camera waarbij je handmatig de instellingen kunt bepalen, zoals de ISO, sluitertijd en het diafragma. Zelf maak ik gebruik van de EOS 1300D spiegelreflex camera van Canon, met een lens van 18 tot 55 mm zodat je een ruim beeld van de omgeving kunt maken.
Daarnaast is het aan te raden om gebruik te maken van een statief, aangezien de sluitertijd erg lang is en iedere beweging die je maakt te zien is op de foto. Een handige manier om een foto te maken zonder enige beweging in beeld te krijgen is dus gebruik maken van een statief en een afstandsbediening. Dit kan bijvoorbeeld een afstandsbediening met draadje zijn, die je aansluit aan je camera, of door gebruik te maken van de Canon connect app waardoor je via je telefoon een foto kunt maken.
Nadat je alle materialen klaar hebt, begint het instellen van de camera. Zelf begin ik met fotograferen van het noorderlicht met de volgende instellingen:
- Scherpstellen van de lens op handmatig (manual) en het beeld zelf ‘scherpstellen’
- Diafragma op 5.6
- Sluitertijd op 20 sec. (ook afhankelijk van hoe duidelijk het noorderlicht te zien is)
- ISO op 800
Zodra de instellingen klaarstaan kun je deze aan de hand van de resultaten van de foto’s de instellingen waar nodig aanpassen. Is de foto bijvoorbeeld te donker en is er weinig van het noorderlicht te zien, dan kun je de sluitertijd of de ISO wat verhogen. Is de foto juist te licht, dan kan het verlagen van de ISO of sluitertijd helpen. Wordt de foto niet scherp, maar heb je op de juiste manier je lens ingesteld? Dan kan het verkleinen van je diafragma én het verhogen van je ISO wellicht helpen.
Het is en blijft een kwestie van uitproberen en aanpassen, maar blijf genieten van de omgeving. Het noorderlicht maak je niet dagelijks mee!!