Het is een droom van veel studenten, voor een periode naar het buitenland om daar te studeren. Maar waar begin je en waar moet je allemaal op letten? Hoe zit het met de kosten? Moet je een visum regelen? Ik geef je graag wat tips en aandachtspunten vanuit mijn eigen ervaring.
Waar begin ik?
Wanneer je met een studie bezig bent is het vaak mogelijk om in het derde of vierde jaar naar het buitenland te gaan en hier te studeren. Meestal heeft jouw school connecties met scholen in het buitenland en zijn er bestemmingen waaruit jij zou kunnen kiezen. Allereerst is het belangrijk om jezelf te oriënteren wat voor soort bestemming bij jou past. Daarnaast is het belangrijk om van de scholen/bestemmingen die jou aanspreken te onderzoeken of het studieprogramma past bij jouw opleiding en interesses. Het kan zomaar zijn dat jij de vakken die ze op jouw droombestemming geven helemaal niet interessant vindt. Handig is om voor jezelf een lijstje te maken van de bestemmingen en de bijbehorende vakken jou het meeste aanspreken. Vaak is het mogelijk om jouw school een top 3 door te geven.
Kosten
Ja, bij een semester in het buitenland komen flink wat kosten kijken. Al heb je het alleen over je huisvesting, leef kosten en kosten voor transport, zijn dat er al aardig wat. Daarnaast wil jij waarschijnlijk ook meer van je bestemming zien en komen de kosten voor een tripje hier en daar er nog eens bij. Het is daarom goed om van te voren een kostenplaatje te maken. Wat verwacht jij uit te geven aan huisvesting, boodschappen, transport en tripjes? Ik heb zelf een excel sheet gemaakt met inkomsten en uitgaven. Hieronder kun je de blanco versie downloaden:
Natuurlijk zal er gespaard moeten worden om het grote avontuur te bekostigen, maar daarnaast heb je ook recht op enkele tegemoetkomingen. Ga jij naar een bestemming binnen Europa? Dan heb jij wellicht recht op een vergoeding vanuit de Erasmusbeurs. Hierbij ontvang je een x bedrag, gebaseerd op de kosten van de bestemming. Je ontvangt dan 70% van het totale bedrag voorafgaande aan jou study abroad en de overige 30% na terugkomst in Nederland. Wanneer jij in Nederland gebruik maakt van een studenten ov, dan kun je voor de periode dat je in het buitenland bent aanspraak maken op een reisvergoeding. Dit bedrag kan ook al snel oplopen naar zo’n €120,- per maand. Via DUO kun je deze vergoeding aanvragen.
Reis jij buiten Europa? Dan zijn er geregeld fondsen en beurzen vanuit jouw school. Dit gaat vaak om een lager bedrag dan de Erasmusbeurs, maar het kan toch een prettige tegemoetkoming zijn. Check dit dan ook bij de international office van jouw school.
Praktische zaken
Welke praktische zaken moeten er voor vertrek geregeld worden? Natuurlijk zijn er een aantal belangrijke dingen om voor vertrek te regelen, zoals huisvesting. Meestal zijn er via de partnerschool op bestemming veel mogelijkheden voor huisvesting, maar dit verloopt niet altijd vlekkeloos. Mijn tip, begin op tijd! Alhoewel het zoeken en regelen van huisvesting in mijn geval soepel, snel en makkelijk verliep, is dit niet bij iedereen het geval. Zorg ervoor dat je op tijd gaat oriënteren!
Zorg er voor vertrek ook voor dat al jouw documenten voor school in orde zijn. Zo moeten er voor zowel jouw eigen school, als de school op bestemming diverse papieren in orde zijn. Het is dan ook belangrijk om hier contact over te hebben met jouw international office.
Ga jij naar een bestemming buiten Europa? Dan zal er wellicht meer geregeld moeten worden. Zo heb je dan in ieder geval een geldig paspoort nodig en kan het zijn dat je een visum nodig hebt. Daarnaast zijn er vaak bepaalde documenten die je nodig hebt om bij de douane op bestemming te laten zien. Check dit goed bij jouw international office en de website van Nederland Wereldwijd.
Op bestemming
Ook op de bestemming zijn er nog wat handige tips die ik zou willen delen. Wil je een duidelijk plaatje hebben van je kosten en wil je hier een beetje grip en overzicht op houden? Dan is het aan te raden de eerste weken/maand je kosten bij de houden. Zo heb je een duidelijk beeld hoeveel geld er waar naartoe gaat en kun je het eventueel aanpassen. Schrik niet dat de kosten in je eerste weken hoog kunnen zijn. Vaak zijn er nog dingen die je moet aanschaffen en die een eerste keer flink geld kunnen kosten, zoals een abonnement voor openbaar vervoer of spullen voor in je accommodatie.
Mijn eigen ervaring
Nu denk je wellicht leuk die tips en handige aandachtspuntjes, maar wat heb jij gedaan? Ik heb van januari 2023 tot juni 2023 in het Noorse Lillehammer gestudeerd. Omdat ik in Nederland de opleiding Tourism Management volg koos ik voor vakken die hier het beste op aansloten. Daarom volgde ik de vakken de vakken: Snow Business (toerisme rondom wintersport), Nature-based tourism and Ecotourism en Brand Management.
De doorslaggevende reden voor mij om te studeren in Lillehammer was het winterseizoen. In en rondom Lillehammer zijn er genoeg dingen te doen in de winter!
Ik heb echt een fantastisch avontuur gehad in Noorwegen en zal iedereen die zo’n kans krijgt aanraden die kans te nemen. Je leert meer over jezelf, maar bovenal leer je veel mensen kennen, zie je te gekke plekken en maak je herinneringen voor het leven!